delicieuses
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

«Φτιάξε το δικό σου γενεαλογικό δένδρο» στον Ελληνικό Κόσμο

Πήγαινε κάτω

«Φτιάξε το δικό σου γενεαλογικό δένδρο» στον Ελληνικό Κόσμο Empty «Φτιάξε το δικό σου γενεαλογικό δένδρο» στον Ελληνικό Κόσμο

Δημοσίευση από ???????? Τρι Μάης 19, 2009 12:41 am

«Φτιάξε το δικό σου γενεαλογικό δένδρο» στον Ελληνικό Κόσμο Genealogiko6001014913k0


Ανοιχτή συζήτηση με θέμα «Φτιάξε το δικό σου γενεαλογικό δένδρο» πραγματοποιεί το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού την Κυριακή 24 Μαΐου 2009 και ώρα 12:00, στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». Κεντρικός ομιλητής είναι ο κ. Μιχάλης Βαρλάς, Επικεφαλής του Τμήματος Γενεαλογίας και Προφορικής Ιστορίας του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, οι παρευρισκόμενοι θα ενημερωθούν πώς μπορούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα Γενεαλογίας του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού και να ανακαλύψουν τις ρίζες τους φτιάχνοντας το δικό τους γενεαλογικό δένδρο. Μέσα από παραδείγματα από τις πλούσιες ψηφιακές συλλογές του Τμήματος Γενεαλογίας του ΙΜΕ, οι παρευρισκόμενοι θα δουν πώς οι αναμνήσεις, τα έγγραφα και οι φωτογραφίες των μελών της οικογένειάς τους συναντούν την κοινή ιστορία του Ελληνισμού στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Παράλληλα, και με αφορμή την ολοκλήρωση των κόμβων «Πολιτιστική και γενεαλογική ψηφιακή συλλογή της Κεντρικής Μακεδονίας» και «Πολιτιστική και γενεαλογική ψηφιακή συλλογή της Αττικής» το Tμήμα Γενεαλογίας και Προφορικής Ιστορίας παρουσιάζει το έργο που έχει πραγματοποιήσει τα δώδεκα χρόνια από την έναρξη λειτουργίας του για την οικογενειακή ιστορία και μνήμη.

Aνοιχτή συζήτηση: «Φτιάξε το δικό σου γενεαλογικό δένδρο»
Κυριακή 24 Μαΐου, 12:00
Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»: Πειραιώς 254, Ταύρος
Eίσοδος ελεύθερη
Για δήλωση συμμετοχής: 212 254 8281 (κα Αιμιλία Ιωάννου)

Τμήμα Γενεαλογίας και Προφορικής Ιστορίας του ΙΜΕ
Tο Τμήμα Γενεαλογίας και Προφορικής Ιστορίας του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού ιδρύθηκε το 1997 και έχει αντικείμενο την ανασύσταση των γενεαλογικών δένδρων των απανταχού Ελλήνων. Το πρωτοποριακό πρόγραμμα ανασύστασης των γενεαλογικών δένδρων βασίζεται στη συλλογή εκατοντάδων προσωπικών μαρτυριών και αυτοβιογραφικών συνεντεύξεων, την ψηφιοποίηση χιλιάδων φωτογραφιών και ιστορικών τεκμηρίων αλλά και την καταγραφή των διαγραμμάτων πορείας των οικογενειών μέσα στο χρόνο. Κάποιες από αυτές τις μαρτυρίες έχουν χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία του ντοκιμαντέρ «Παιδιά Είμαστε Τότε... Οι Μικρασιάτες Θυμούνται», με θέμα την ανάμνηση της μικρασιατικής πατρίδας και του ξεριζωμού από τους τελευταίους Μικρασιάτες πρόσφυγες.

Πρωταρχικός στόχος του τμήματος είναι η διατήρηση και η ενίσχυση της μνήμης, κατά κύριο λόγο, των Μικρασιατών, Ποντίων και Ανατολικοθρακιωτών προσφύγων. Μέσα από προγράμματα που στηρίζονται στη συνεργασία και την εθελοντική προσφορά των ίδιων των προσφύγων και των απογόνων τους, επιχειρείται η ανασύνθεση της εικόνας του μικρασιατικού, ποντιακού και θρακιώτικου προσφυγικού Ελληνισμού.

Με κύριο εργαλείο τη συμπλήρωση και την επεξεργασία του ειδικού Δελτίου Καταγραφής Γενεαλογικού Δένδρου (ερωτηματολογίου) και των πρόσφορων αρχειακών πηγών, το Τμήμα Γενεαλογίας ανασυνθέτει τις οικογένειες και τις κοινότητες των προσφύγων και επιτυγχάνει να φέρνει σε επαφή τμήματα του προσφυγικού Ελληνισμού που διασπάστηκαν και διασπάρθηκαν σε όλη την Ελλάδα από το 1922 και μετά.

Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

Tο Ίδρυμα Mείζονος Eλληνισμού, Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου με κοινωφελή, πολιτιστικό, μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα, ιδρύθηκε το 1993 από την οικογένεια Λαζάρου Εφραίμογλου, με στόχο τη διάσωση και διάδοση της ιστορικής μνήμης και παράδοσης, τη συνειδητοποίηση της οικουμενικής διάστασης του Ελληνισμού και την προβολή της συμβολής του στην εξέλιξη του πολιτισμού. Το ΙΜΕ αναπτύσσει σημαντική ιστορική και αρχαιολογική έρευνα, δημιουργεί κόμβους για την ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό ενώ, αξιοποιώντας τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις της πληροφορικής, καθώς και οπτικοακουστικά και διαδραστικά μέσα, πραγματοποιεί στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» προβολές Εικονικής Πραγματικότητας, μόνιμες και προσωρινές εκθέσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα.

????????
Επισκέπτης


Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή

- Παρόμοια θέματα

 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης